Nový web OL7C.cz

Když se chce, tak to jde. A tak jsem se v tajnosti pustil do nových webových stránek radioklubu. Stálo mě to dva měsíce ponocování a v závěru i návštěvu pana Murphyho. Ale to už předbíhám.

Krátce po mém vstupu do radioklubu se rozhodovalo o nové podobě webových stránek OK1KVK, kdy tehdejší joomla byla již zastaralá a nevyhovovala novým trendům, zejména responzivnímu zobrazování na mobilních zařízeních. Na výroční schůzi 2015 se hlasovalo o jejich nové podobě. Já (Zdeněk, tehdy ještě jako OK1ZES) a Míra OK7KM jsme navrhovali WordPress, který jsem sice moc neznal, ale věděl jsem, že je to moderní redakční systém. Byli jsme však ukecáni, abychom kývli na jejich vlastní řešení postavené na Git a Markdown. Provedla se konverze starého webu do nového. Starší články byly graficky rozbité, ale alespoň byly nějak zachovány.

První roky web vzkvétal. Nové články byly zveřejňovány. Jenže pak kluci nastoupili na vejšku, měli méně času a web začal postupně upadat. Napsané články byly zveřejňovány se zpožděním. A aktuálně byl poslední příspěvek z provozu na Blaťáku zveřejněn před 15 měsíci, přestože články napsány jsou.

Před třemi lety jsem byl požádán kolegy z Ostrovského radioklubu OK1KAD o drobnou úpravu jejich webu ve WordPressu. Jenže jejich web byl neudržován. Šablony a pluginy neaktuální a některé i nekompatibilní. A tak se stalo, že se mi ten web zhroutil pod rukama. Jejich hosting mě na server nepustil, abych tu havárku zásahem do databáze opravil. Ale alespoň mi poslal soubory z disku a export databáze. Z toho jsem pak poskládal web nový, byť pod novou doménou OK1KAD.eu, protože OK1KAD.cz byla v držení pro mě neznámé paní. Za rok a půl měla doména po několika předplacených letech expirovat a já doufal, že už ji neprodlouží. To se také stalo a tak jsem ji získal a stránky Radioklubu OK1KAD Ostrov vrátil pod jejich původní doménu OK1KAD.cz.

www.OK1KAD.cz

Za dva roky jsem ve WordPressu získal nějaké zkušenosti, které jsem mohl nyní využít. Pořídil jsem novou doménu i hosting. Nainstaloval nejnovější WordPress, potřebné pluginy a mnou oblíbenou šablonu. Jenže ta doznala od dob mých dřívějších pokusů změn a mé přímé úpravy souborů zde již nefungovaly a grafika se sesypala. Tak jsem se doučil, jak provádět úpravy free šablon v css (jejich placené verze umožňují některé úpravy přímo z menu administrace). Nový engine byl připraven.

Teď mě čekala otročina. Vyzobat ze starších webů OK1KVK (Pravěk, Joomla, Git/Markdown) texty a fotky a co nejvíce toho zachovat na webu novém. Vynechal jsem blikačky s NE555, kterých je na internetu spousta. Taktéž i články o programování AVR, které byly zcela jistě zastaralé a už i po překlopení Joomla webu do Git/Markdown rozbité do nepoužitelného stavu. Podstatné pro mě bylo zachovat historii článků z Blatenského vrchu a něco i z akcí s mláděží a z kroužku na Sedlecké. Stálo mě to dva měsíce ponocování do 2:00. Ráno jsem pravidelně první budík v 6:30 típnul a vstával až na ten v 7:00.

Když už byly všechny články hotové i s náhledovými obrázky, vrhnul jsem se na galerii fotografií. Jenže mnou zvolený koncept z webu OK1KAD zde narazil na kapacitní omezení. A tak jsem tu jednu přetékající galerii smázl s tím, že to nahraji do mnoha menších. Jenže se někde něco “posralo” a z webu zmizela nejen galerie, ale kompletně úplně všechny obrázky i včetně grafických prvků backendu (administrace webu). Toto se nestane nechtěným smazáním nějaké složky. Byla to nějaká systémová chyba. Tato žrací “událost” prolezla kompletně všechny složky. Kromě těch obrázků ale všechno ostatní v těch složkách zůstalo. Mě málem jeblo. Jako dalo by se to udělat znovu. Ale toho času, co by to zas stálo. A tak jsem se podíval, jak to má webhosting se zálohováním. V mém cenovém programu bylo technické zálohování jednou týdně a obnova za poplatek. A tak jsem vymázl šest stovek a získal pět dní starou zálohu. Dohrál jsem obrázky, které záloha neobsahovala. Nakonec jsem provedl vlastní kompletní zálohu k sobě do PC. Teda WordPress mě na pravidelné zálohování upozorňoval. Říkal jsem si, že vše zazálohuju, až budu mít hotovo. No, to se mi vymstilo.

V tuto chvíli (druhá adventní neděle) je web už zase plně funční. Obsahuje 260 článků, integrovaný kalendář a fotogalerii, na které ještě makám a která bude obsahovat cca 3500 fotek. Web je v době psaní tohoto článku zatím veřejně nedostupný. Ani Google o něm nemá tušení. Na světlo světa s ním půjdu až na výroční schůzi radioklubu.

73! Zdeněk OK5ZS

www.OL7C.cz