Krátkovlnná vícepásmová dipólová anténa

V roce 2017 jsme se jako radioklub OK1KVK nezúčastnili CQ WW WPX. Yagiho krátkovlnné antény se tento rok nestavěly. Vláďovi OK1FIK to přišlo líto, že se na Blatenském kopci téměř nevysílá mimo velké závody. Navíc na krátkých vlnách se vysílá jen během jednohu závodu v roce, což je škoda. A tak nám na fóru poslal několik odkazů s tipy na stavbu jednoduchých antén, které by se v případě zájmu o vysílání daly kdykoli lehce zprovoznit.

Nikdo se k tomu neměl a tak jsem se toho chopil já. Zalíbil se mi vícepásmový dipól invertovaného V prezentovaný na stránkách https://www.angelfire.com/mb/amandx/dipole.html.

Materiál
vodovodní trubka PPR / PP-RCT D 20 x 2.8 mm x 4 m (potřebujeme 3 metry)
vodič H07V-K 4 (CYA 4) 40 metrů
vodič H07V-K 2.5 (CYA 2.5) 50 metrů
stahovací pásky cca 150 kusů
malá krabička IP54+
panelová zásuvka SO-239
šroubky, podložky, matičky, háček a jiný drobný spojovací materiál
izolační páska
tepelně smršťovací bužírka

Montáž
Vodič 2.5 mm2 nastříháme dle obrázku po párech v těchto délkách (s rezervou 4 cm na doladění): 2x 2.50 m, 2x 3.42 m, 2x 3.93 m, 2x 5.04 m, 2x 10.11 m. Vodič 4 mm2 přestřihneme na na dvě půlky po 20 metrech. Tento vodič je zároveň i nosným prvkem antény, proto očko pro spojení k napájecí krabičce vytvarujeme přímo z něj a pocínujeme ho. Na slabší vodiče jo možno nakrympovat kabelová očka. Vše provlékneme přes rozestupové izolátory vyrobené z vodovodní trubky. Otvory pro vodiče vrtejte ve vzdálenosti 4 cm od sebe. Přečnívající délky vodičů ohneme zpět a zafixujeme izolační páskou. Vodič v izolátorech zatím fixujeme izolační páskou. Po doladění pak vše finálně zafixujeme stahovacími páskami. Já vodiče ustříhl na přesné délky a vše zafixoval stahovacími páskami hned. Anténa samozřejmě potřebovala doladit a tak všechny pásky musely pryč. Nejvíc jsem zkracoval vodiče pro pásmo 14.2 MHz. Naopak pro 3.5 MHz bylo původních 2x 18.44 m málo. Musel jsem hodně nastavit. V mém případě byla finální délka 2x 19.13 m.

Anténu jsme úspěšně vyzkoušeli v CQ WW DX Contest SSB 2017. Spojení jsme navazovali do všech směrů. Takže se potvrdilo, že se invertované V chová téměř jako všesměrová anténa (rozdíl je jen pár dB).